Вести

Нова ложишта за 76 домаћинстава

Министарство заштите животне средине Владе Србије и Општина Прибој, у овој години, реализовали су неколико пројекта, на очувању здраве животне средине, чиме су у доброј мери и решени многи еколошки проблеми у овој локалној самоуправи.

Кроз пројекат замене неадекватних индивидуалних ложишта енергетски ефикаснијим, замењена су ложишта у 76 домаћинстава.

"Пројекат је реализован из два дела. За набавку енергетски ефикаснијих ложишта кроз субвенцију од 60 одсто или максималних 70 хиљада динара, конкурисало је 77 прибојских домаћинстава, услове конкурса испунило је 68, док је пројекат реализовало 61 домаћинство. За 15 корисника Центра за социјални рад набављено је 15 шпорета на чврсто гориво, и ту је субвенција била 100 одсто. Општина је набавила 12 шпорета, два су поклон компаније “Алфа Плам” из Врања, а један шпорет је поклонила компанија Smart Energy Investment Kft огранак Београд.", каже Марко Јањушевић, енергетски менаџер општине Прибој.

Комплетан пројекат вредан је 12 милиона динара, грађани су набавку котлова финансирали са 6,8 милиона динара, Министарство заштите животне средине учестовало је са 3 милиона динара, а општина Прибој са 2 милиона динара, док су са 200 хиљада динара, свој допринос дале поменуте друштвено одговорне компаније, а све је реализовано кроз техничку подршку РЕС Фондације.

За набавку пећи, прибојска домаћинства су, у највећем броју, поверење указали компанији “Алфа-Плам” из Врања, код које је Општина и набавила шпорете за социјално угрожена домаћинства.

Са заменом неадекватних индивидуалних ложишта, енергетски ефикаснијим, Општина Прибој ће наставити и у наредној години.

Copyright © Центар за социјални рад Прибој 2013-2021. All Rights Reserved.