Вести

Потписани уговори за замену ложишта у индивидуалним домаћинствима

За 68 индивидуалних домаћинстава Прибоја, која су испунила прописане услове по јавном конкурсу, 24. септембра, потписани су уговори за субвенционисану набавку енергетски ефикаснијих ложишта у индивидуалним домаћинствима.

Подсетимо, Општина Прибој је током лета расписала конкурс за суфинансирање мера смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних ложишта на територији општине Прибој. За ову намену укупно је опредељено пет милиона динара, од чега три милиона обезбеђује Министарство заштите животне средине, а два милиона динара локална самоуправа. Од овог износа, 500 хиљада динара опредељено је за набавку шпорета на чврсто гориво за кориснике Центра за социјални рад.

"На конкурс је приспело 77 пријава, од чега девет пријава није испуњавало прописане услове конкурса.", истиче Марко Јањушевић, енергетски менаџер општине Прибој и додаје да је Комисија обишла сва домаћинства и уверила се у стање на терену.

Индивидуална домаћинства, којима је одобрена субвенција, сами набављају пећи и котлове, Комисија ће то опет проверавати на терену, и тек се онда, у року од 45 дана, реализује предвиђена мера субвенционисања.

Циљ конкурса је побољшање квалитета ваздуха и очување и заштита животне средине, односно смањење штетних емисија и продуката сагоревања, насталих употребом неадекватних ложишта у индивидуалним домаћинствима.

 

Copyright © Центар за социјални рад Прибој 2013-2021. All Rights Reserved.