Вести

Стручни скуп "Улога центара за социјални рад у ситуацијама насиља у породици" у Врњачкој Бањи

ВРЊАЧКА БАЊА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, отварајући данас стручни скуп "Улога центара за социјални рад у ситуацијама насиља у породици", изјавио је да је од 2011. до 2016. године, повећан број свих облика насиља у породици.

 

"Прошле године је забележено 18.700 пријављених случајева насиља од стране центара за социјални рад. Од тог броја, 45 одсто је насиље над одраслима, 35 одсто над децом, 12 одсто над старима и осам одсто насиља над младима. То значи да сви делови нашег друштва подједнако трпе насиље, а посебно је забрињавајуће што је 35 одсто насиља над децом", рекао је министар.

Вулин каже да повећани број пријављених случајева насиља лежи у томе да су људи препознали да није кривица у жртви, да оне треба да проговоре и да кажу да је такав живот неприхватљив.

"Нико није рођен и не заслужује да трпи насиље. Зато и мењамо законску регулативу да би је прилагодили времену у којем живимо", рекао је он.

"Некада је насиља било мање или се другачије приказивало, а сада га има у већој мери или га бар боље видимо. Очекујем да ћемо имати, не само строжије мере јер се то подразумева, већ и одговарајуће механизме којима ћемо одвојити насилника и спречити га да понови дело и сачувати његове жртве и ојачати их да наставе са својим животом", казао је Вулин.

Најважније теме дводневног скупа у Врњачкој Бањи су праћење појаве насиља у породици, поступање органа старатељства у случајевима насиља у породици и партнерским односима и улога центара за социјални рад у заштити жртава од насиља у породици.

Скуп организује Асоцијација центара за социјални рад Србије и Удружење стручних радника социјалне заштите Србије, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Copyright © Центар за социјални рад Прибој 2013-2021. All Rights Reserved.