Вести

Стручни скуп посвећен Закону о социјалној заштити

ДИВЧИБАРЕ - Новим законом о социјалној заштити биће регулисано да радно способни корисници социјалне помоћи неће моћи да је примају неограничено дуго и безусловно, јер то није занимање, већ "ограничено стање невоље", рекао је Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На стручном скупу Асоцијације центара за социјални рад, Вулин је нагласио да Србија има 146.000 радно способних корисника социјалне помоћи и да, према његовом мишљењу, они заиста треба да се одуже бар неким делом друштву, као и да треба да уче и да се образују.

"Видећемо и нека решења по којима ћемо кориснике новчане социјалне помоћи заједно са националном службом за запошљавање радно ангажовати, па ће НСЗ радити индивидуално ангажовање радно способних корисника новчане социјалне помоћи, док се положај деце, старих и оних који нису радно способни, ни на који начин неће променити", истакао је Вулин.

Он је поручио да неограничено примање социјалне помоћи наше друштво не може да прихвати и да се сада и теоретски и практично дешава да неко може да доживи пензију примајући новчану социјалну помоћ.

"Не можемо то да прихватимо ни у финансијском смислу, а и сматрамо неодговорним да човеку не помогнемо да покуша да промени свој положај", рекао је Вулин.

"Ту смо да помогнемо, ниједном детету нећемо ускратити новчану социјалну помоћ, али здрав и прав корисник новчане социјалне помоћи ће морати да разуме да ће за то морати да ради", поручио је Вулин.

Он је рекао да се нови закон односи на људе који раде у центрима за социјалну заштиту и да они сада у потпуности пишу Закон о социјалној заштити, на основу њихових искустава, проблема, потреба.

"Ово је изузетно важан закон, који регулише 150 милијарди динара, права више од 700.000 људи, ово је закон без кога не може да се замисли уређена и организована држава", рекао је министар рада.

Према његовим речима, тај закон са једне стране треба да растерети Центар за социјални рад, да радницима у тим центрима олакша папирологију, да их пусти међу људе, а, са друге стране, треба да разреши неке нејасноће, испуни неке правне празнине.

"За надокнаде за хранитељске породице до сада уопште нисмо имали законски основ да их исплаћујемо, сад ћемо имати и тај основ. Такође, биће појачан инспекцијски надзор, предлажемо да се директори Центара за социјални рад бирају по много строжијим критеријумима", поручио је Вулин, додајући да ће се пуно ствари тим законом променити, и то на боље.

 

Copyright © Центар за социјални рад Прибој 2013-2021. All Rights Reserved.